top of page

Focussen

Focussen met kinderen is het richten van aandacht op wat er lijfelijk in hen omgaat en emotioneel ervaarbaar is.

Hun lichaam geeft vaak snel aan wanneer ze niet lekker in hun vel zitten, bijvoorbeeld in de vorm van buikpijn of hoofdpijn.

Door met aandacht naar de signalen van hun lijf te luisteren en het kind uit te nodigen daar met zijn aandacht bij te zijn, wordt vaak helder wat er daadwerkelijk aan ten grondslag ligt.

De buikpijn is er niet omdat het kind ziek is maar omdat er daar van binnen iets angstig, boos of verdrietig is.

Door middel van symboliseren kunnen zij het gevoel uiten dat zij van binnen ervaren in bijvoorbeeld kleuren, tekeningen, schilderen, kleien of spel met verschillende materialen.

Meestal leidt dit tot opluchting, fysieke ontspanning en (kleine) veranderingen die ten goede komen in je leven.

Bij focussen ben je niet bezig met het steeds opnieuw beleven van je gevoelens of emoties, en ook niet met van alles uitpluizen over jezelf en verklaringen zoeken.
Het is een proces van luisteren naar wat je lijf je aanreikt en met aandacht en respect stilstaan bij wat er daar van binnen is, zonder oordeel en zonder meteen een oplossing te willen. Het verrassende is dat er dan op een heel diep niveau verandering kan komen, je organisme weet zelf hoe dat moet.

Het is een methode waarbij non-verbaal werken net zoveel waarde heeft als verbaal werken. 


Voor wie
Voor kinderen vanaf 4 jaar, die problemen ervaren in hun dagelijks functioneren of die zich veel zorgen maken. Voor kinderen die zich op sociaal-emotioneel gebied niet welbevinden. Voor kinderen die plotseling ander gedrag laten zien dan gewoonlijk. 

Een sessie duurt gemiddeld 60 minuten.

Kort filmpje door Thomas Binns:  https://vimeo.com/169346125

Meer info: https://www.kinderfocussen.nl

bottom of page