top of page

Neurofeedback 

 

Kun jij je slecht concentreren, ben je snel overprikkeld of ervaar je klachten als stress, chronische vermoeidheid(Post-Covid), angst of somberheid? Ben je hooggevoelig of heb je AD(H)D?

Mogelijk dat neurofeedback training je kan helpen om je klachten te verminderen, waardoor je beter kunt functioneren in het dagelijks leven. Voor zowel kinderen als jongvolwassenen en volwassenen is deze training geschikt.

Neurofeedback is een wetenschappelijk onderbouwde breintraining waarbij we de hersenen leren weer in balans te komen. De hersenen worden als het ware weer in de goede stand gezet (gereset) en dit leidt tot een afname van de klachten. Neurofeedback is een training waarbij hersenen feedback krijgen op wat ze doen waardoor er een leerproces plaatsvindt. We belonen gewenste hersenactiviteit in de training (conditionering). Neurofeedback pakt de klachten bij de bron aan en onderdrukt niet alleen de symptomen zoals bij medicatie het geval is.

Een Neurofeedback behandeling kent geen bijwerkingen, heeft lange-termijn effecten en is veilig en pijnloos. Je kan het zien als fysiotherapie voor je brein.

Neurofeedback training  gewoon thuis

De basis van neurofeedback training is een EEG (elektro-encefalogram) meting in de praktijk. Een EEG band meet de activiteit van het brein en laat de meest voorkomende toestanden zien(onder activatie, remming, activatie, over activatie ) gedurende 5 minuten. Hierna wordt een behandelprotocol opgesteld en kan je thuis trainen.

Met de nieuw ontwikkelde apparatuur is het dus niet meer nodig om lange sessies in de praktijk te volgen. Dat betekent geen reistijd, niet de deur uit, maar gewoon lekker thuis!

Drie keer per week maak je een eigen afspeellijst op YouTube, op je mobiel of tablet, van 30 minuten. YouTube filmpjes houden de motivatie hoog, want je bepaalt zelf waar je naar kijkt. Je traint jezelf met behulp van deze zelfgekozen filmpjes. Je krijgt een hoofdband (EEG-band) mee naar huis, of koopt hem zelf. Via de EEG-band op je hoofd, “bestuurt” jouw brein de zwarte balken op het scherm. Deze balken kunnen dichter naar elkaar toe komen zodat het filmpje heel klein wordt en dat is niet prettig om naar te kijken. De balken kunnen ook breder uit elkaar gaan staan en dat is prettiger om naar te kijken. Dit vindt jouw brein fijn en gaat steeds vaker deze prettige toestand oproepen. Zelfs als je niet aan het trainen bent. De EEG-band is verbonden met de app van Brainmarker.

 

De dagen en de tijdstippen waarop je traint bepaal je geheel zelf. Afhankelijk van de klacht wordt er 20 tot 40 keer getraind. Voor een langdurig effect bij bijvoorbeeld AD(H)D train je ongeveer 40 sessies. Stress verminderen/weg trainen gaat meestal sneller, soms al in 20 sessies. Stress is namelijk een toestand; een tijdelijke verandering.  Omdat het maatwerk is wordt pas na de breinmeting besproken hoeveel sessies er waarschijnlijk nodig zullen zijn. Alle protocollen waar ik mee werkt zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Er wordt geen diagnose gesteld.

Heb je na het lezen van de uitleg nog vragen, dan kunnen we een afspraak maken voor een vrijblijvend gratis oriënterend  gesprek.

Traject

1. Het intakegesprek en de breinmeting in de praktijk.

Je komt voor het intakegesprek en een breinmeting naar mijn praktijk. Je breintoestand wordt gemeten met een EEG-band. Uit de meting volgt een analyse en deze wordt in verschillende kleuren uitgebeeld (zie hierboven). De rapportage ontvang je in kleur per e-mail. Na de breinmeting vindt het intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek bespreken we wat je klachten zijn. Daarna gaan we kijken of de analyse overeenkomt met de primaire klacht. Indien dit overeenkomt gaan we een korte vragenlijst invullen waarna het behandelprotocol voor de neurofeedbacktraining wordt ingesteld. Ik zal je verdere uitleg geven over het gebruik van de app waarmee je thuis gaat werken.

2. Minimaal 3 keer per week neurofeedback, thuis trainen.

Tijdens het hele traject begeleid ik je. Na het instellen van het trainingsprotocol (aan de hand van de breinmeting en het vaststellen van de primaire klacht), ga jij je brein trainen. Minimaal 3 keer per week, 30 minuten per keer. Ik bekijk regelmatig via het systeem de resultaten en houd ze nauwlettend in de gaten. Op deze manier monitor ik jouw gegevens.

3. Tussentijdse evaluatie

Halverwege de training kom je naar de praktijk en gaan we evalueren hoe de training gaat. Misschien heb je nog handvatten nodig om de training voort te zetten. Voor blijvend resultaat is het van belang de volledige training af te maken die we hebben besproken in het behandelplan.

 

4. Eindmeting in de praktijk

Na afloop van de trainingssessies, volgt de eindmeting door middel van een EEG waarbij wordt getoond wat de training heeft opgeleverd en wat er veranderd is in je hersenen. Eventuele vervolgtrajecten worden dan eveneens besproken.

Er zijn in totaal dus drie contactmomenten in mijn praktijk, de rest vindt thuis plaats. Uiteraard monitor ik mee achter de schermen, beantwoord ik eventuele vragen en sta ik altijd voor je klaar als er iets is.

 

Wat heb je nodig om thuis te kunnen trainen?

Om thuis aan de slag te kunnen gaan heb je de volgende zaken nodig:

 • Een tablet of mobiele telefoon om de thuis-app te installeren

 • Een internetverbinding om de filmpjes van YouTube via de app te kunnen afspelen

 • Een EEG-band                  

       

                                                                              

Kosten training

 

Traject 1         € 299,=

 

Bestaat uit:

 • Intakegesprek

 • Voormeting

 • Analyse

 • Invullen vragenlijst

 • Bespreken uitslag

 • Bepalen van trainingsprotocol

 • 20 trainingen thuis (7 weken)

 • Tussenevaluatie

 • Nameting in de praktijk

 

 

Traject 2        € 499,=

 

Bestaat uit:

 • Intakegesprek

 • Voormeting

 • Analyse

 • Invullen vragenlijst

 • Bespreken uitslag

 • Bepalen van trainingsprotocol

 • 40 trainingen thuis (14 weken)

 • Tussenevaluatie

 • Nameting in de praktijk

BETALING IN TERMIJNEN IS MOGELIJK

 

Intake, voormeting, analyse en rapportage    €150   (wanneer je geen traject volgt)

EEG Band          

Huren of kopen                                             

 

Huren:

De kosten voor het huren van de EEG-band bedraagt €100 voor traject 1 en € 150 voor traject 2 (exclusief €100 borg). Wanneer je na afloop van het traject de EEG-band schoon, werkend, compleet en ongeschonden inlevert dan wordt €100 borg terugbetaald.

Kopen:

De kosten om een eigen EEG-band aan te schaffen is €379,99 euro incl. BTW. Te bestellen via deze link.

 

Voor meer informatie is ook het boek over neurofeedback te downloaden

Brainmarker » Boek Neurofeedback als behandelmethodiek

 

De werking van Neurofeedback is wetenschappelijk onderbouwd en bewezen. Hierover zijn vele artikelen te vinden op de wetenschappelijke publicatiesite : https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/     

                                 

Ontdek wat Neurofeedback voor jou kan betekenen! 

bottom of page